Warning: Constants may only evaluate to scalar values in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/easy-fancybox.php on line 40 Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, string given in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/inc/class-easyfancybox.php on line 208 Warning: Illegal string offset 'classic' in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/inc/fancybox-classic.php on line 303 Warning: Illegal string offset 'classic' in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/inc/fancybox-classic.php on line 309 Guide till Ironman Kalmar/Sweden 2014 för dig som vill titta eller följa tävlingen. | Maxprestation.se - massör, tränare och coach

För hälsa, motion och prestation.

Guide till Ironman Kalmar/Sweden 2014 för dig som vill titta eller följa tävlingen.

Posted by on aug 15, 2014 in Triathlon | 0 comments

På lördag är det dags för årets stora Triathlon händelse för motionärer och tävlingstriatleter. Men storheten med en Ironman är just motionärerna. Alla de som utmanar sina egna gränser och tar sig i mål på allt från 10 till 16 timmar. Det är grymt imponerande att se både tävlingstriatler och motionärer göra grymt bra tider och självklart något som många strävar efter, att förbättra sin tid. Men en av de saker jag tycker att Ironmanorganisationen lyckats väldigt bra med är fokuset på att klara av loppet, att alla har gjort en oerhört bra insats oberoende av vilken tid man är i mål på. Speakern gör ett bra jobb att hålla publiken igång och peppar deltagarna de sista metrarna i mål och otaliga gånger under dagen basunerar de ut budskapet till de som går imål…. ”You are an Ironman” då också publiken fyller i. Känslan i målområdet är under långa tider av dagen magisk med en kulmen under det som kallas ”Heroes hour” mellan kl 22 och 23 då vinnarna och fulla läktare har stående ovationer till de hjältar som kämpat under hela dagen.

Har du aldrig följt en Ironman på plats kan jag verkligen rekommendera det men jag vill ”varna” för att har du det minsta funderat på att vilja genomföra en Ironman tidigare så kommer du absolut att vilja göra det efter att du sett det på plats.

Själv kommer jag att vara på plats imorgon lördag för att följa de fyra deltagare som jag coachar samt många fler vänner som är med i loppet.

Ett stort Lycka till till alla deltagarna!

Att se Ironman på plats i Kalmar

Starten och simningen

Vill du följa tävlingen på plats kan jag rekommendera att se simstarten som börjar 6:55 vid skeppsbron, numera går det även följa deltagarna under delar av simningen längs kajen och längs Kanalgatan innan växling. 6:55 startar eliten och mellan 7 och 7:15 släpps resterande grupper iväg.

Cyklingen

Tyvärr är det svårt att följa växlingen då växlingsområdet är stort och på cyklingens första varv (drygt 12 mil) försvinner cyklisterna över till Öland (där jag förmodar att vändplatsen i Mörbylånga är ett bra ställe att titta på deltagarna) så det dröjer ett tag innan de är tillbaka inne i Kalmar igen. Lite innan kl 11 kommer eliten att runda vändpunkten vid rondellen på Ängöleden och sedan är det en strid ström av cyklister många timmar framåt. Att stå på Ängöleden är ett bra tips och står man ganska närma rondellen så hinner man se deltagarna lite mer under inbromsning och acceleration och framför allt får man också då höra det härliga ljudet av skivhjulen…..

Andra cykelrundan går ut mot Linsdal och är drygt sex mil så from 13:15 gäller det att vara beredd på att det är dags för växling till löpningen för de första deltagarna.

Löpningen

Löpningen går sedan i en varvbana på 3 varv och det är mycket trevligt att stå o titta var som helst inne i centrum och tjusningen med denna löparbana är att du kan sitta på en del av uteserveringarna och ändå hålla koll på loppet.

Målgången

Vinnaren av tävlingen kommer att hålla på runt 8 timmar så från en bit innan kl tre är det dags att gå till Stortorget där målet är. Från vinnarens målgång och fram till kl 23 är det fullt ös på torget och själv kan jag stå här hur länge som helst och njuta av alla glädje man ser i samband med målgången.

Frånsett de tider då du väntar in vänner, bekanta, nära o kära för deras målgång så är det lite extra feeling vid tio timmars gränsen (runt kl 17) som är en drömtid för motionärer. En annan grymt bra tid är under 11 timmar så även runt kl 18 är det extra tryck vid målgången. Det är nu en strid ström av deltagare som går imål och det är värt att heja på alla dessa hjältar som kämpat hela dagen. Så var kvar så länge som möjlig. Tidigare nämnda ”hjältarnas timme” mellan kl 22 och 23 är fantastisk.

 

Att följa enskilda deltagare

För att följa dina vänner som deltar och se hur det går för dem så rekommenderar jag www.ironmanlive.com eller appen ”Iron Trac”

 

Hashtag

Den mest använda hashtaggen verkar vara #ironmankalmar

 

Share Button

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *