Warning: Constants may only evaluate to scalar values in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/easy-fancybox.php on line 40 Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, string given in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/inc/class-easyfancybox.php on line 208 Warning: Illegal string offset 'classic' in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/inc/fancybox-classic.php on line 303 Warning: Illegal string offset 'classic' in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/inc/fancybox-classic.php on line 309 Maxpulstest | Maxprestation.se - massör, tränare och coach

För hälsa, motion och prestation.

Maxpulstest

Posted by on apr 14, 2010 in Fystester | 1 comment

Din maxpuls används ofta i uträkningen av vilken puls du bör träna på. I artikeln om intensitet har jag beskrivit nackdelarna med att räkna intensiteten i % av maxpuls. Men för de flesta som tränar är det den enda möjligheten att hitta rätt träningspuls till en början.

 För att räkan ut din maxpuls tar du 220 – ålder (ex om du är 35 år, 220 – 35= 185) men som vanligt när det gäller snittvärden så gäller denna uträkning sällan för den enskilde individen. Hur hög eller låg maxpuls du har, har inget med hur vältränad du är utan det är andra faktorer som påverkar maxpulsen. Det som påverkar din maxpuls mest är genetik, dvs har dina föräldrar en låg eller hög maxpuls, andra faktorer som påverkar maxpulsen är bl.a. kön, ålder och träning.

 Om du vill göra ett maxpulstest bör du vara vältränad och i många böcker rekommenderas du även att ha en läkare närvarande. För dig som är vältränad och tränar regelbundet med hög intensitet är det ingen fara att göra detta test då du med största sannolikhet har varit i närheten av maxpulsen under träning.

Använd pulsklocka under testet då det är väldigt svårt att manuellt ta pulsen vid så hög puls som det blir under detta test.

Efter en ordentlig uppvärmning börjar du med att cykla eller springa i ett lugnt tempo. Öka sedan tempot eller motståndet successivt så att du varje minut får det lite jobbigare. Du bör öka intensiteten så ofta och mycket så att du efter ca 10-15 minuter når din maxpuls. Du har nått din maxpuls när du inte kan öka din puls trots att du ökar farten eller motståndet. I slutet av testet ligger du på mjölksyreförbränning och kan därmed inte hålla på så länge så det gäller att inte stanna kvar på samma intensitetsnivå för länge i slutet.

Det är bättre att öka intensiteten ofta och lite istället för sällan och tungt. Går du på för tungt för snabbt är det lätt att du drar på dig mjölksyra för tidigt och därmed inte når din maxpuls.

Det maximala syreupptaget har jag beskrivit ( i annan artikel) och är ett mått syreåtgången vid maximalt aerobt arbete. Syreåtgången blir då ett mått på hur mycket kraft vi presterar under aerobt arbete.

Share Button

One Comment

Join the conversation and post a comment.

  1. Bill Svedenborn

    Hej
    Mjölksyreförbränning..vad menar ni med det ?
    Mjölksyra skapas pga att man uppnått VO2max och får tillskott av anaerob energiomsättning, vilket inte använder syre…det kallas för att spjälka kolhydraterna, alltså, utan syre.
    Ni kan inte skapa mjölksyra / laktat, om ni förbränner, pga att då ligger ni under VO2max, man måste alltså över VO2max, alltså över den maximala syreupptagningen för att påbörja den anareoba energiomsättningen.
    Spjälkning och förbränning görs inte ens på samma ställe i muskelfibern.
    Mjölksyra existerar bara en kort stund sen delas den upp i laktat och en väteatom.
    Laktatet används sen av andra muskler och av hjärtat som energi, och bidrar alltså inte till muskeltrötthet, det är andra faktorer som hämmar muskelaktiveringen.
    Det är minskad kalciumkänslighet, som påverkar tröttheten på kort sikt, alltså tidigt.

    Rätt ska va rätt.

    mvh
    Bill Svedenborn
    Fystränare

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *