För hälsa, motion och prestation.

Svenskt världsrekord i trippel deca triathlon

Posted by on okt 9, 2013 in Maxprestationer | 0 comments

För de flesta av oss är en triatlon på olympisk distans ett utmärkt mål eller delmål för årets träning. Vill man utmana sig mer så är numer ofta en Ironman ett populärt slutmål. Att kunna ta sig fram i vatten och på land med ett bra driv och tempo inspirerar många till att pressa sig och bli mer vältränade än vad de någonsin varit.

För några så finns det ett intresse att se hur långt man orkar driva sig eller hur många dagar man klarar av att pressa kroppen. Som jag tidigare skrivit om när Marie deltog i en double ironman och i Ultratri, tävlingar som pågick i två till tre dagar. Men det finns givetvis de som flytta sina gränser längre än så. I förrgår avslutades tävlingen Trippel deca Ironman i Italien. Vilket är för de som vill se om man klarar en Ironman per dag i 30 dagar.

Av de 21 som startade var det tillslut åtta personer som klarade av denna fantastiska bedrift och en av dem var Greger Sundin som slutförde alla 30 dagarna på totaltiden 379.24.54 vilket innebär en snittid på 12.38.50 och på det kom han på tredje plats. På sista dagens tävling var han dessutom först imål. Att dag efter dag ge sig ut på en ironman är galet imponerande och även om du håller igen så att du ligger på grönt så är det många timmar hårt slit som gäller dag för dag. Förmodligen krävs det ju att man även under långa perioder ligger på gult för att kunna hålla tempot hela vägen.

Samtidigt på samma tävling har Stefan Zetterström och Gisela Lindoff slagit världsrekord på trippel deca i olympisk distans. Dom har under 30 dagar genomfört ett triatlon på olympisk distans per dag med en totaltid på 103.34.21 vilket ger ett snitt på 3 timmar o 27 minuter per dag. Vädret har varit tufft och växlingarna har tagit lång tid så den effektiva tiden har varit betydligt kortare. Såhär skriver Stefan själv.

Det fysiska har varit att ligga på gult/orange sedan dag 15. Det var då vi nåddes av beskedet att vi var tvungna (om vi nu ville slå den snabbaste tiden (finns bara en) i världen i disciplinen som löd på 107 tim 26 min). Gisela förbjöd mig samma dag att nämna tiden och fortsättningsvis att nämna hur vi låg till. Vi ökade trycket från tider runt 3.30-3.45 till 3.11-3.19. Samtidigt blev vädret sämre och det var inte endast frågan om att kliva upp från badet, kliva på cykeln och fläkta sig torr och varm. Gisela har simmat med handskar och jag har silvertejpat dem så att det inte skulle bli en glipa. Vi har använt en hårfön för att värma upp oss innan vi klivit i cykelkläderna. Effektiv tid (minus växlingarna) har legat kring 2.35-2.45. Vi har med ett leende sett att vinden legat på 1-4 m/s varje dag. Haha. Majsåkern har legat ner i den piskande vinden.

stefangisela

För deltagarna är det inte bara vädret som gjort det tufft, arrangörerna har inte alltid levt upp till förväntningarna utan ofta har de varit oklart med hur många varv som skall köras/springas och de har ofta fått byta bana.   Stefan säger dock att det tuffaste har varit det mentala att ladda om inför varje dag och kämpa vidare.   Greger, Stefan och Gisela har i mina ögon genomfört oerhört imponerande prestationer. Grymt imponerad av deras prestationer hoppas jag nu att de njuter av att ha lyckats med det dom gjort och att vi även får följa dem i framtiden mot nya mål. Det är personer som dessa tre som verkligen ger oss andra inspiration och visar att vi kan om vill. Så stort grattis till er Greger, Stefan och Gisela tack för att ni visar att ingenting är omöjligt.

Läs också Stefans egna ord om rekordet

Share Button

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.