För hälsa, motion och prestation.

Tonys väg mot Ironman 2012 – En deltagarberättelse

Posted by on dec 7, 2012 in Powered by maxprestation | 0 comments

Det är alltid lika kula att få redogörelser och sammanfattningar av er som jag har förtroendet att coacha. Här är Tonys sammanfattning av 2012. Ett år som han har genomfört på ett fantastiskt sätt med en höjdpunkt på IM Kalmar som han gjorde på fantastiska 9:51.  Jag är väldigt imponerad av Tonys fokus och hängivenhet och det är oerhört kul att få coacha Tony på hans väg. Mycket väl jobbat i år Tony och lycka till framåt.

Vill först börja med ett stort tack till Fredrik entreprenad, min personliga tränare Jonas Augustsson, samt min familj som gjort det möjligt med denna satsning.

Tävlingssäsongen började i mitten av maj med Köpenhamns maraton. Ställde mig med dom som skulle springa under tre timmar. Visste att detta skulle bli svårt att hålla men under 3 är ju en dröm man har, så varför inte försöka. Loppet startade i ett rasande tempo och jag höll bra fart i 25 km då jag blev tvungen att släppa. Tappade sen konstant hela loppet, men höll ihop det rätt bra ändå. Kom i mål på 3,12 och helt slut. Fick tyvärr vätskebrist då jag ej fått i mig tillräckligt ned vätska. Detta är absolut något att tänka på till det stora loppet IM i augusti. Men är ändå nöjd med loppet och resultatet, under tre finns där någonstans.

Sen började en tuff träningsperiod, som jag hade lite svårt att hitta motivationen till, efter ett sådant lopp men det är bara att köra på.

Efter inköpet av en underbar våtdräkt från 2XU började sommarens simträningar i öppet hav. Laddningen mot Ironman i augusti intensifieras och känns mer påtaglig i och med simningen förflyttas från simhall till havet.

I juni var det dags för en minitriathlon i Nässjö. Då det är en liten tävling hade jag högt ställda förväntningar på en bra placering. Väl på plats fick jag se flera värsting cyklar och tänkte satan detta blir tufft. Innan start fick vi reda på att det inte blir någon simning då det var för kallt i vattnet. Istället blir det löpning. Inte alls optimalt för mig då jag är rätt bra simmare. Starten gick i ett rasande tempo 2 km på 7.22 och tät känning.

Dags för cykel och en hård motvind. Jag kom i gång bra var uppe i ledning men växlade som trea tätt efter täten. Snittade 39km/h. Och så var det dags för 4 km avslutande löpning. Växlade flera gånger var som bäst tvåa men var även nere som fyra, slutade dock som trea efter en bra avslutning. Under minuten efter vinnaren.

Sex dagar senare var det dags för den årliga Vätternrundan. Min femte! Det är alltid svårt med någon målsättning där, speciellt när man inte startar i någon specifik sub grupp eller har gjort någon formtoppning utan tränat hårt ända in på. Väl på start ösregn och inga som ville dra. Jag gjorde några försök att få igång något, dock utan resultat. I Jönköping slutade det regna och jag och Larsson försökte skapa något, vi drog hårt och fick med oss ca 10 cyklister. Nu äntligen hände det vi önskat och vi började växeldra. Nu gick det fort, över 45km/h under långa sträckor. Jag kände mig väldigt stark och tog många tunga förningar. Fick en liten dipp vid 7 mil kvar men en vitargo gel var man på gång igen. Rullade i mål på 8,36. Personbästa och jag fick en rejäl boost i självförtroendet. Börjar inse att mina tids förväntningar på Ironman verkligen är/var möjliga.

Nu en period med hård träning med många och långa pass. Hann med att vinna en simtävling i Kolboda över 1000m, lite mediokert motstånd, men en vinst är en vinst.

Ca en månad kvar till Ironman och jag åker på en överansträngning i en vad. Blev oerhört deppig och inser efter många besök hos naprapaten att jag får hoppa över allt vad löpning heter tills jag står på starten på Ironman.

Lördag 18 augusti närmar sig. Vaden känns bättre och uppladdningen har gått bra.
Dagarna innan är det dags för pre möte, hämta nummerlappen och checka in cykeln. Kalmar är fullt med folk. Detta ska bli riktigt kul!

Blir upphämtad av Fredrik på tävlingsdagen. Vid växlingsområdet fixar jag det sista med cykeln innan jag beger mig till start. Massor av folk så här tidigt. Perfekt väder!  Nu är det bara att köra stenhårt!

Jag står i vattnet och får höra Sveriges nationalsång och Kenta med Just idag…. Adrenalinet flödar i varje millimeter av kroppen. Känner att detta kommer bli bra. Ställer mig med dom som tror sig simma runt timman. Kommer i väg bra i starten lite armbågar och över simningar, men hittar rätt snabbt ett bra spår. Jag kör innervarv hela loppet, vilket funkade bra. Kommer upp efter simningen ganska fräsch, hör någon skrika 1.04 bra jobbat. Ljuva känsla, min simning är precis som målsättningen!

Efter en bra växling sitter man på cykeln på väg över till Öland. Det går runt 36 km/h och känns bra. Lite lätt motvind ner till Mörbylånga men över till östra sidan går det långa stunder över 45 km/h. Allt känns bra, bra support och många som hejar på mig längs vägen. Enda incidenten var att jag tappade flaskhållaren jag hade bakom sadeln med alla lagnings grejer, som tur är får jag inga punkteringar. I växlingen visar det sig att jag snittat 36,6 km/h, vilket är riktigt bra för att vara mig.

Efter ännu en bra växling var det bara att ge sig ut på löpningen. Första milen kändes riktigt bra och jag hade inga problem med att börja springa efter cyklingen. Men sen började loppet på allvar då jag började bli riktigt sliten, men kunde ändå hålla ett någorlunda tempo tack vare ett stort stöd av alla nära och kära och ett jävla pannben. Sista milen var jag helt borta. Ramlar i mål på 9.51, helt borta med överlycklig. Klarade min målsättning på under 10h och jag måste nypa mig själv massor med gånger för att förstå att jag klarade detta.

 

Vill åter igen tacka Fredrik entreprenad och Jonas Augustsson för allt stöd och hjälp under detta år och hoppas på ett fortsatt samarbete kommande år.

/Tony

 

 

Share Button

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.