För hälsa, motion och prestation.

Träning gör dig glad… i alla fall efteråt.

Posted by on feb 16, 2012 in Psykologi | 0 comments

För visst säger man så ibland, att det inte alltid är så roligt att träna men det är skönt efteråt. Som ex att springa en serie med norge fyror när det är slask och nollgradigt eller en cykelrunda på våren när är tre mil kvar när energin tar slut och man kommer in i en regnskur. Kan ju inte heller påstå att jag mitt i gårdagens crossfit pass, när det skrek i musklerna, pulsen närmade sig max och tungan hängde ut som på en flämtande hund, var något vidare glad.

Men däremot är det med forskning bevisat att man blir glad efter träning likväl som det för det flesta är så att humöret sjunker under högintensivt arbete.

psykologifabriken.se går det att läsa att

Det visar sig nämligen att stämningsläget sjunker betydligt under själva träningspasset, när intensiteten ökar. Humöret steg till mer positiva nivåer först när träningen avslutades.

Det här är ett bra exempel på hur forskningsmetod påverkar vilket resultat man får. Naturligtvis betyder inte detta att alla har ett sänkt humör under själva träningspasset, men att många har det. Men misströsta ej: Den positiva effekten på humöret efter träningen är fortfarande ett robust forskningsfynd.

 

Så faktum kvarstår att fysisk aktivitet och träning även är väldigt effektiv för psykiskt välmående även på kort sikt.

Share Button

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.