Warning: Constants may only evaluate to scalar values in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/easy-fancybox.php on line 40 Warning: array_key_exists() expects parameter 2 to be array, string given in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/inc/class-easyfancybox.php on line 208 Warning: Illegal string offset 'classic' in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/inc/fancybox-classic.php on line 303 Warning: Illegal string offset 'classic' in /storage/content/57/147157/maxprestation.se/public_html/wp-content/plugins/easy-fancybox/inc/fancybox-classic.php on line 309 VO-joggen | Maxprestation.se - massör, tränare och coach

För hälsa, motion och prestation.

VO-joggen

Posted by on okt 20, 2013 in barn o ungdomsidrott | 0 comments

Efter att ha varit på prisutdelningen av VO-joggen här i Västervik så kan jag återigen glädjas åt att de finns arrangemang som först och främst har som mål att aktivera barn och ungdomar. VO-joggen som gå under fyra onsdagskvällar i september är en tävling där skolungdomar i låg och mellanstadiet tävlar för sin skola. Det är både en individuell tävling och en tävling mellan skolorna. I tävlingen mellan skolorna samlar barnen poäng och antalet deltagare är det som avgör mest medans topp tre platserna ger lite bonus. Sedan sätts detta i relation till antalet barn i respektive skola.

VO-joggen

Så först och främst för detta en tävling som handlar om att delta. Självklart varierar ambitionsnivån hos dem som deltar och visst finns det barn som har prestationsångest. Men mestadels är det glädje jag har sett under dessa kvällar och det är kul att det det fortfarande är så många som deltar i detta. Västerviks orienteringsklubb jobbar givetvis för att få många av dessa barn att börja orientera men jag tycker ändå att det viktigaste med detta arrangemang är att få barn att springa och delta oberoende av ambitionsnivå.

Det finns så gott om tävlingar där det viktigaste är att vinna så alla arrangemang där fokuset mer ligger på delta och att röra sig är väl värda all uppmärksamhet. VO-joggen har arrangerats i ca 25 år och även om det var fler deltagare för 10-20 år sedan så tycker jag mig ändå kunna se en viss trend åt arrangemang som liknar motionslopp riktade mot barn och ungdomar. Vi får även komma ihåg att under ovanstående tidsperiod har all ungdoms och barnidrott minskat kraftigt. På de flesta stora motionslopp finns det idag barnlopp och i somras så arrangerades ett triathlon för barn i samband med Kalmar Ironman. Dessa lopp som är som motionslopp där fokuset först och främst ligger på att delta ökar eller behåller sitt deltagarantal år efter år.

Det kan vara så att barnen/ungdomarna tar efter oss vuxna och gärna vill göra det vi gör eller så faller dom för marknadsföringen och det stora pampiga i dessa arrangemang men jag tror ändå att det kan vara så enkelt att det för de flesta som deltar så är det viktigaste att delta. Man får en medalj när man kommer imål och det är den stora belöningen. Man har fått kämpa för att orka hela vägen och en del gör det snabbare än andra men det är mindre fokus på vem som vinner och mer fokus på att klara sig imål.

I vilket fall som helst så hoppas jag att det blir fler tävlingar av motionsloppskaraktär för barn och ungdomar där vi fokuserar mer på glädjen att delta och att klara utmaningen på sin egen tid än just att vinna. Det är många fler som kan lyckas och utvecklas och framför allt så tror jag att fler kan motiveras till en aktiv och hälsosam livsstil.

 

Share Button

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *